$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0

डायबेटिक डाइट (मधुमेह रोगीको आहार)

SHARE:

- डा. नीरजकुमार सिंह   
वास्तवमा यस्तो कुनै पनि आहार हुँदैन, जसलाई मधुमेह रोगीको लागि भनेर छुटयाइयोस् । मधुमेह रोगीले खाने खाना त्यस रोगीको सम्पूर्ण परिवारले पनि खान सक्छ र त्यो सबैलाई लाभदायक पनि हुन्छ । डाइबेटिक डाइट विश्वका वैज्ञानिकहरूबीच पनि ठूलो चर्चा परिचर्चाको विषय हो । जब–जब नयाँ अनुसन्धानहरू आउँछन्, खानासम्बन्धी सल्लाह एवं सूचनाहरू पनि परिवर्तन हुने गर्दछन् ।
    मौलिकरूपमा हाम्रो खानामा तीन प्रमुख तत्त्वहरू हुन्छन् । त्यो हो कार्बोहाइड्रेट, प्रोटिन र फ्याट (बोसो) । यसको साथै शरीरलाई चाहिने अरू वस्तु हो पानी, भिटामिन, मिनरल र लवण तत्त्व । यी सबै तत्त्वहरूको समुचित सम्मिश्रण भएको खानाले मात्र हामी निरोगी हुन सक्छौं ।
    अमेरिकन डाइबेटिक एसोसिएसन अनुसार मधुमेह रोगमा खानाको ६० प्रतिशत क्यालोरी कार्बोहाइड्रेटबाट, ३० प्रतिशतभन्दा कम क्यालोरी बोसोबाट र १० प्रतिशत क्यालोरी प्रोटिनबाट पाउनुपर्छ ।
    यस्तो सन्तुलित आहारमा ४० ग्राम फाइबर (रेशा) हुनुपर्दछ र ३०० मिग्राभन्दा कम कोलेस्ट्रोल हुनुपर्दछ । मधुमेह रोगीहरूको रगतमा चिनीको मात्रा नियन्त्रण गर्न सजिलो होस् भनेर ग्लाइसेमिक सूचकाड्ढ (ग्लाइसेमिक इन्डेक्स) विकसित गरिएको छ । रगतमा चिनीको वृद्धिलाई खानाको ५० ग्रामबाट तुलना गरिन्छ । हाम्रो शरीरले सबै कार्बोहाइड्रेटलाई पचाएर ग्लुकोजमा परिवर्तन गर्छ र रगतमा अस्थायीरूपमा ग्लुकोजको बढोत्तरी हुन्छ अर्थात् अस्थायी ग्लाइसेमिक प्रतिक्रिया । यस प्रक्रियामा हामीले खाएको खानाको मात्रा, पकाउने तरिका र प्रसंस्करण गर्ने विधिले फरक पार्छ ।
    सबै खाद्यपदार्थ जसले रगतमा चिनीको मात्रा बढाउँछ, तिनीहरूलाई एउटा सूचकाड्ढ दिइएको छ, जुन १ देखि १०० को सङ्ख्यामा हुन्छ । खाद्यपदार्थ जसको सूचकाड्ढ ७० भन्दा बढी हुनेलाई उच्च, ५६ देखि ६९ को बीचलाई औसत तथा ५५ भन्दा कमलाई निम्न मानिन्छ ।
    त्यस्तो खाद्यपदार्थ जसको ग्लाइसेमिक सूचकाड्ढ कम हुन्छ, त्यसले भोजन पश्चात् रगतमा चिनीको मात्रा कम बढाउँछ । केही खाद्यपदार्थको ग्लाइसेमिक सूचकाड्ढ निम्न प्रकार छन्– आलु ८०–९० प्रतिशत, भात ७०–८० प्रतिशत, रोटी  ७०–८० प्रतिशत, गाँजर ८०–९० प्रतिशत, ब्राउन राइस ६०–७० प्रतिशत, केरा ६०–७० प्रतिशत, सुगर फ्री बिस्कुट ५० प्रतिशत, दूध ३०–४० प्रतिशत, गोलभेंडा ३०–४० प्रतिशत, स्याउ ३०–४० प्रतिशत, केराउ ४०–५० प्रतिशत, अङ्गुर ६०–७० प्रतिशत ।
    वास्तवमा भन्ने हो भने भात र रोटीको ग्लाइसेमिक सूचकाड्ढ झन्डै एकै छ । त्यसैले रोटी खानुपर्छ र भात खानुहुन्न भन्ने मान्यता बिल्कुलै गलत हो ।
    आधुनिक मिलमा चम्काइएको चामल र मैदाभन्दा गाउँको ढिकीमा कुटेको चामल र चोकर ननिकालेको गहुँको पीठोको रोटी बढी फाइदाजनक हुन्छ । गाउँको चामल र पीठो रेशायुक्त (फाइबर) हुन्छन् । मधुमेह रोगीहरूले खाजाको रूपमा नुनिलो वस्तु भनेर बहुराष्ट्रिय कम्पनीका दालमोट, भुजियाहरू खाने गर्छन् । जबकि यो वस्तुहरू मैदाबाट बन्ने भएकोले यसको ग्लाइसेमिक सूचकाड्ढ धेरै नै माथि हुन्छ र यस्ता खाद्यपदार्थले शरीरमा चिनीको मात्रा बढाउने गर्छ ।
    हाम्रो नेपाली शाकाहारी खानामा प्रोटिन मुख्यरूपमा दूध, दाल र अरू अन्नबाट प्राप्त गर्छौं । सामान्यत: पुरुषले ५५–६० ग्राम प्रोटिन र स्त्रीले ४५ ग्राम प्रोटिन आफ्नो भोजनमा लिने गर्नुपर्छ । यदि मधुमेहले गर्दा मृगौलाको समस्या छ भने मात्र प्रोटिनको मात्रा कम गर्नुपर्छ ।
    मधुमेह रोगीले खानामा बार्नुपर्ने मुख्य तत्त्व बोसो (फ्याट)  हो । बोसोको मात्रा जति कम त्यति राम्रो । बोसो भएको मासु सबै बन्द गर्नुपर्छ । बदाम र ओखरमा मोनो सेचुरेटेड बोसो हुन्छ, त्यसकारण थोरै मात्रामा लिन सकिन्छ ।
    तौल बढी भएका बिरामीहरूले तौल नियन्त्रण गर्न जरुरी छ । तौल नियन्त्रण गर्न कम खाने वा भोकै बस्ने भन्ने जरुरी छैन, पेटभरि खान सकिन्छ । तर घ्यू, तेल एकदमै कम तथा हरियो साग र सलादको मात्रा बढाउनुपर्छ । एक ग्राम बोसोले ९ क्यालोरी दिन्छ । हामीले भोजनमा ५० ग्राम मात्रै घ्यू, तेल कम गर्ने हो भने ४५० क्यालोरी कम गर्न सकिन्छ । जुन १ घण्टा हिंडेर
(मर्निङ वाक)खर्च गर्ने क्यालोरी बराबर हो ।
    मधुमेह रोगीलाई खानामा परहेजको साथै अनुशासन पनि आवश्यक छ । कहिले धेरै, कहिले कम खाना खानुहुँदैन । परिकार फरक भएपनि खानाको मात्रा एकनासको हुनुपर्छ । एकैपटक धेरै खानुको साटो दिनभरि ४–५ पटक थोर–थोरै खानुपर्छ ।
परहेज गर्नुपर्ने खाद्यपदार्थहरू:–
१) खाना पकाउँदा तोकिएको मात्राभन्दा बढी तेल ।
२) बोसो भएको मासु भित्र्यांस
(इचनबल mभबत) जस्तै कलेजो, मुटु, फोक्सो आदि ।
३) पुरी, पकौडा, समोसा, मालपुवा, सेल, आलुचिप्स, डुुनट, दालमोट, पापड तथा धेरै तेलमा डुबाएर बनाइएका आचारहरू आदि ।
४) माथि उल्लिखित परिमाणका ताजा फलफूलबाहेक बट्टाबन्द फलफूल तथा फलफूलका जुसहरू आदि ।
५) हल्का पेयपदार्थहरू जस्तै : कोकाकोला, फेन्टा, स्प्राइट, पेप्सी आदि ।
६) बदाम, काजु, नारियल, कागजी बदाम (ब्mियलम), किसमिस आदि ।
७) हर्लिक्स, विभा, बोर्नभिटा, बुस्ट आदि ।
परहेज गर्नु नपर्ने खाद्यपदार्थहरू :–
१) कागतीपानी, सोडापानी ।
२) फिक्का चिया, कफी आदि ।
३) काँचो खाने वस्तुहरू जस्तै: काक्रो, गाँजर, गोलभेंडा, प्याज, मूला आदि ।
४) सागसब्जीहरूको सूप (ख्भनभतबदभि क्यगउ) आदि ।
५) साधारण मरमसालाहरू ।
६) जास्मिन चिया अथवा हर्बल चिया ।
७) पातलो दही १–२ ग्लास ।
मादक पदार्थका सम्बन्धमा:–
१) मादक पदार्थहरू सेवन नगर्ने, गर्नुपरेमा सम्बन्धित चिकित्सकहरूको सल्लाह लिएर मात्र गर्ने । तर खाली पेटमा तथा मधुमेहको औषधि उपचारमा हुनुहुन्छ भने मादक पदार्थ कहिल्यै सेवन नगर्नुहोस् ।
neelambAd
Name

(स्थानीय समाचार ,1, %प्रमुख समाचार ,1, खेलकूद ,25, मन्तव्य ,3, सम्पादकीय ,27,(७ अप्रिल–विश्व स्वास्थ्य दिवसको उपलक्ष्यमा),1,(सन्दर्भ: ५८ औं राष्ट्रिय सहकारी दिवस,1,(स्थानीय समाचार,7,%प्रमुख समाचार,3,१५ अगस्त,6,२० चैत्र २०७१),1,२०७७ सालको वार्षिक राशिफल,1,main news,8,pramuk samachar,1,recent,5,अन्तरार्टिय समाचार,10,अन्तराष्ट्रिय समाचार,105,अन्तर्राष्ट्रिय मातृभाषा दिवस,1,अन्तर्वार्ता,28,अर्थ विशेष,129,अर्थ-उद्योग-वाणिज्य,710,अर्थ–उद्योग–वाणिज्य,29,अर्थविशेष,390,असार १५: धान दिवस,1,आइतवार विशेष,441,आजको बहस,16,आयुर्वेद,77,आर्थिक समाचार,136,आलेख,3,इतिहास,11,उपन्यास,11,एकाङ्की,4,एकाङ्की नाटक,2,कथा,55,कबीरा खडा बजार,216,कविता,44,कानुनी परामर्श,61,कुरोको चुरो,41,कृति समीक्षा,3,खेलकूद,1780,खोजीनीति,2,गजब,2,गुड फ्राइडे,1,गुरुनानक जयन्ती,1,गुरुनानक देव जयन्ती विशेष,1,चिठ्ठी,1,चियोचर्चा,1,जनसरोकार,2,जीवनी,2,जीवशास्त्र,1,जीवेम शरदः शतम्,1,जीवेम शरद: शतम्,1,जैव विविधता दिवस,1,टाकन–टुकन,54,टाकनटुकन,18,तथ्याङ्क,1,दृष्टिकोण,1,धन्वन्तरि जयन्ती,1,धर्म दर्शन,5,धर्म संस्कृति,10,धर्म–संस्कृति,115,नारी हस्ताक्षर,3,नारी हस्ताक्षर,6,नियतिको फल,1,नियात्रा,2,नीति वचन,1,पाठक पत्र,54,पाठक प्रतिक्रिया,22,पाठक मञ्च,58,पाठकमंच,42,पुस्तक समीक्षा,10,पोषण,2,पोषण/आहार,3,प्रजापिता ब्रह्माबाबाको ४७ औं अव्यक्ति दिवस,1,प्रतीक दैनिक,2264,प्रमुख समाचार,3585,प्रविधि,3,प्रवृत्ति र मनोवृत्ति,2,प्रसङ्गतरङ्ग,4,प्रसङ्गवश,1,फरक,145,फरक मत,2,फिचर,456,फिचर समाचार,81,फोटो,8,बाटिका,441,बुद्ध जयन्तीको उपलक्ष्यमा,1,बेलाको बोली,1,ब्रह्मा स्मृति दिवस,1,भानु जयन्ती,1,भाषा,1,भाषा/संस्कृति,1,भ्यालेन्टाइन डे,1,मजदुर दिवस विशेषः,1,मतमतान्तर,1,मतान्तर,1,मनोरन्जन,9,मन्तव्य,483,महाभारतबाट सङकलन तथा अनुवाद,231,महाभारतबाट सङकलित,16,महाशिवरात्री,1,महिला सरोकार,1,महिला हस्ताक्षर,1,मानवीय व्यवहार,1,यात्रा,29,यात्रा संस्मरण,3,यात्रानुभव,1,युग परिवर्तन कसरी र कहिले,3,युवा आवाज,1,राशिफल,2,रोचक,18,लघुकथा,32,लोक/संस्कृति,11,लोकविश्वास,2,लोहिया जयन्ती,1,वाटिका,553,वातावरण,1,वि.सं. २०७७ सालको वर्षफल,1,विज्ञान प्रविधि,3,विज्ञापनको लागि सम्पर्क,1,विश्लेषण,1,विश्व एड्स दिवसको उपलक्ष्यमा,1,विश्व सन्दर्भ,3,व्यक्तित्व,1,व्यङग्य,27,व्यङ्ग्य,35,व्यङ्ग्यम्,5,शिक्षा नेपाल,10,शिक्ष्f नेपाल,487,सङ्कलन तथा अनुवाद,35,सन्दभ: विश्व मधुमेह दिवस,1,सन्दर्भ ः विवेकानन्दा दिवस,2,सन्दर्भ - महिला हिंसा,3,सन्दर्भ - मानव अधिकार दिवस,1,सन्दर्भ : क्षयरोग दिवस,1,सन्दर्भ : चुरे दिवस,1,सन्दर्भ : बाल दिवस,1,सन्दर्भ : रमजान,1,सन्दर्भ ६१ औं राष्ट्रिय क्षयरोग दिवस,1,सन्दर्भः अन्तर्राष्ट्रिय हिन्दी दिवस,1,सन्दर्भ गाँधी जयन्ती,1,सन्दर्भः गुरु नानक जयन्ती,1,सन्दर्भ भानुजयन्ती,1,सन्दर्भः भारतको स्वतन्त्र दिवस,1,सन्दर्भ मोती जयन्ती,1,सन्दर्भः योग दिवस,1,सन्दर्भ रक्तसञ्चार सेवा दिवस,1,सन्दर्भ विश्व रेडक्रस दिवस,1,सन्दर्भ- विश्व वातावरण दिवस,1,सन्दर्भ- श्रीकृष्ण जन्माष्टमी,2,सन्दर्भ-विश्व पर्यटन दिवस,1,सन्दर्भ– शहीद दिवस,1,सन्दर्भ: २६ जनवरी,8,सन्दर्भ: नारी दिवस,2,सन्दर्भ: बाल दिवस,2,सन्दर्भ: भारतको ६४औं गणतन्त्र दिवस,1,सन्दर्भ: भारतको ६९औं स्वतन्त्रता दिवस,1,सन्दर्भ: भारतको स्वतन्त्र दिवस,2,सन्दर्भ: रमजान पर्व,1,सन्दर्भ: रेडक्रस दिवस,1,सन्दर्भ: विश्व एड्स दिवस,3,सन्दर्भ: विश्व बाल दिवस,1,सन्दर्भ: विश्व मौसम दिवस,1,सन्दर्भ: विश्व रेडक्रस दिवस,1,सन्दर्भ: वीपी जयन्ती,1,सन्दर्भ: श्री गुरु अर्जुनदेवजी महाराज शहिदी दिवस,1,सन्र्दभ विश्व पर्यावरण दिवस,1,सम–सामयिक,1,समय–सन्दर्भ,9,समयान्तर,301,समसामयिक,28,समाचार विश्लेषण,3,समीक्षा,1,समीक्षा समाहरण,1,सम्पादकीय,3049,सरोकार,46,संस्कृति/साहित्य,3,संस्मरण,15,साहित्यवार्ता,1,साहित्यात्मक,5,सिर्सियाँ नदी प्रदूषण प्रकरण,2,स्तवतन्त्र विचार,254,स्थानीय समाचार,12448,स्मृति,2,स्वतन्त्त विचार,2,स्वतन्त्र विचार,2833,स्वान्त सुखाय,88,स्वान्तः सुखाय,14,स्वान्तः सुखायः,140,स्वान्त सुखाय:,132,स्वान्त–सुखाय,157,स्वायन्त सुखाय,22,स्वास्थ्य चर्चा,49,हाम्रो बारेमा,2,हास्य एकाङ्की,1,हास्यव्यङ्ग्य एकाÍी,1,
ltr
item
Prateek Daily । प्रतीक दैनिक : डायबेटिक डाइट (मधुमेह रोगीको आहार)
डायबेटिक डाइट (मधुमेह रोगीको आहार)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7SCaLDGoUA1iTp5765l5GAwgxHIxt3vFxalM08HnjkLLNYBYavNBj0l2RRnLSD24rcNJCwyHIrW7ZooPZHQ8TEBkrvCNyqEz01CG-IoA06Z8wL_YCg5b50BkHy9Yyagf1upOUEzmdRUle/s200/dr+niraj.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7SCaLDGoUA1iTp5765l5GAwgxHIxt3vFxalM08HnjkLLNYBYavNBj0l2RRnLSD24rcNJCwyHIrW7ZooPZHQ8TEBkrvCNyqEz01CG-IoA06Z8wL_YCg5b50BkHy9Yyagf1upOUEzmdRUle/s72-c/dr+niraj.jpg
Prateek Daily । प्रतीक दैनिक
https://www.prateekdainik.com.np/2013/02/blog-post_2169.html
https://www.prateekdainik.com.np/
https://www.prateekdainik.com.np/
https://www.prateekdainik.com.np/2013/02/blog-post_2169.html
true
6917042177189007432
UTF-8
सबै हेर्नुहोस् केही भेटिएन थप विस्तृत जवाफ दिनुहोस् Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS सबै हेर्नुहोस सिफारिस गरिएको वर्गीकरण समाचार संग्रह खोज्नुहोस् सबै पोस्ट Not found any post match with your request गृहपृष्ठ Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec भर्खरै एक मिनेट अघि $$1$$ एक मिनेट अघि एक घण्टा अघि $$1$$ एक घण्टा अघि हिजो $$1$$ हिजो $$1$$ एक साताअघि पाँच साताअघि Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy